2012. augusztus 12., vasárnap

Az unikális hungaricum


A napokban hunyt el Zwack Péter, az egyik leghíresebb magyar márkanév az Unicum tulajdonosa. Az alábbi kis ismertetővel rá emlékezünk.
Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely cég tradicionális likőrjét, a gyomorkeserűt jelöli. A likőrt 1883-ban szabadalmaztatta a Zwack János és Társa, a recept létrejöttét azonban a gyártó 1790-re teszi. A likőrt hungarikumként tartják számon.
Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Receptje titkos, az esztergomi Primási- és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben. Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.
Az italt a gyártó legendáriuma szerint 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack család egyik őse. A történet szerint dr. Zwack, a császár udvari orvosa különleges  gyógynövénylikőrrel kínálta uralkodóját, II. Józsefet, aki állítólag nem győzte magasztalni a csodálatos italt, és azt mondta, „Das ist ein Unicum!” („Ez egyedülálló!”)
A Zwack J. és Tsa. 1840-ben alakult a budapesti Marokkó udvarban. Az Unicumot 1883-ban vették lajstromba (védjegyezték) és kezdték gyártani, a mára már jól ismert gömbölyded üveggel és fehér alapon piros kereszttel. Az 1890-es évekre a gyár kinőtte önmagát, így Zwackék a külső Ferencváros Duna -parti részére, a IX. kerületi Soroksári útra telepítették cégüket, mely mind a mai napig ott található. A cég, amely fénykorában több, mint kétszáz különböző italt gyártott és Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzdéje volt, és császári udvar hivatalos szállítójává vált.
Az Unicum arculatától mára már elválaszthatatlanná vált a gömb alakú unicumos üveg, a "vizesember-plakát” és a kereszt. A vizesember-plakát 1905-1909 között készült. A megmaradt palákon egy vízből felbukkanó férfi örül himbálódzó palackjának. A plakáthoz hasonlóan nagy hírnévre tett szert az 1930-as években A szerencsés flótás című Macskássy-film. Sokan nem is gondolják, hogy az unicumos üveg például azért lett gömb alakú, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István kereszt a négy égtájat szimbolizálja, de ezzel együtt a négy őselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is megjeleníti.
Az 1940-es megviselték a Zwack céget. 1944-ben 3 bombatalálat érte a gyárat, amely súlyos károkat szenvedett, ami pedig az épületből megmaradt, azt a németek kivonulásuk előtt felgyújtották.
A gyárat teljesen helyreállították, ám 1948  őszén államosították, de a család hamis receptet adott át az államnak. A család kalandos körülmények között kényszerült elhagyni az országot, majd Olaszországban  kezdték előállítani az Unicumot. Ettől fogva kétféle Unicum létezett: egy állami tulajdonban lévő hazai, és egy az Olaszországban előállított eredeti, melyet külföldön forgalmaztak
Zwack Péter 1970-ben  vette át az akkor Olaszországban működő Zwack-cég irányítását, majd a 80-as években ő lett az első nagytőkés, aki visszavásárolta korábban államosított családi tulajdonát 1989-ben, és megkezdhette az eredeti Zwack Unicum újbóli magyar gyártását, majd 1993-ban a vállalat részvényeit bevezették a tőzsdén.
A kis, vastagtalpú, rövid szárú, gyűszűnyi kelyhű márkapohár eszményi az ital kortyolgatásához, de fogyaszthatjuk konyakos  pohárból is. Az ital hőmérséklete tetszés szerint választható meg: aki vacsora után fogyasztja, lehetőleg igya hűtve, aki légútjait szeretné karbantartani vele, igya természetes hőmérsékleten, aki energiát akar nyerni belőle, igya forrón, aperitifként  legjobb szobahőmérsékleten. Az első kortyot jártassuk meg szánkban, hogy a zamatok  szétterjedjenek. Utóíze még sokáig emlékeztet az elfogyasztott italra. Érdekes kipróbálni milyen Unicumba áztatott szilvával. A leginkább javasolt sorrend: szilva-Unicum-szilva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése