2014. június 5., csütörtök

Biztos, ami biztos
(A megoldhatatlan problémák megoldása)


Tisztelt leendő, pályakezdő politikusok! Engedjék meg, hogy néhány életmentő jótanáccsal lássam el Önöket, mielőtt elindulnak ezen a rögös, különösen az Önök édesanyja számára hálátlan, de jól jövedelmező pályán!

A politika sok szempontból olyan, mint a katonaság. Nemcsak azért, mert itt sem lehet büntetlenül visszapofázni a felettesünknek, hanem azért is, mert mindkét helyen alapszabály: sohasem mondhatod azt, hogy a feladat megoldhatatlan.

Mit tehet hát egy politikus, ha olyan problémával találja magát szemben, mely megoldhatatlan, viszont a választópolgárok tőle várják a gond orvoslását? Nem kell elkeseredni, mindenre van megoldás.

A legelső feladat, hogy amennyiben nagy tömegeket érintő, súlyos problémával találkozunk, nevezzünk ki egy biztost. Mert biztos, ami biztos. Ennek ugyanis számtalan előnye van. 1. Úgy tűnik, mintha meg tudnánk oldani a problémát. 2. Az emberek azt hiszik, hogy meg is akarjuk oldani a problémát. 3. Nekünk már nem kell foglalkoznunk a kérdéssel, a sajtót is az illetékes biztoshoz irányíthatjuk. 4. Pozícióhoz juttathatjuk egy jó emberünket, aki vélhetően sokáig lekötelezett lesz nekünk.

Amikor aztán megvan a biztos, akkor felszólítjuk, hogy dolgozzon ki egy koncepciót a probléma megoldása érdekében. Természetesen, egy ilyen globális munka elkészítése hosszú hónapokat vesz igénybe, illetve szükségessé teszi megannyi szakértő bevonását, akiket jól meg kell fizetni, így a továbbiakban számíthatunk a hálájukra.

Ha még ezek után is zaklatnának minket ezzel a problémával, akkor következik a második fázis, azaz létre kell hozni egy különbizottságot. Már csak a koncepció elbírálása végett is. A bizottságnak számtalan előnye van. 1. Úgy tűnik, mintha meg tudnánk oldani a problémát. 2. Az emberek azt hiszik, hogy meg is tudjuk oldani a problémát. 3. Nekünk már nem kell foglalkoznunk a kérdéssel, a kötözködőket a bizottság elnökéhez irányíthatjuk. 4. Plusszjövedelemhez juttatjuk néhány jóemberünket, akik még hálásabbak lesznek nekünk.

Ám a bizottság ennél jóval nagyobb előnyökkel is kecsegtet. 1. Egy alapos megfontolással felállított bizottság létrehozása hosszú hónapokig is eltarthat. 2. A bizottság kezdeményezheti, hogy a koncepcióról kérjünk állásfoglalást az EU illetékes szerveitől, ami önmagában legalább egy év. 3. Szükség esetén a bizottságba be lehet vonni azokat, akik a legdühösebben követelik a probléma megoldását.

Hogy ebben mi a jó? Hát először is, ez roppant demokratikus. Továbbá ettől úgy tűnik, mintha meg tudnánk oldani a problémát és az emberek azt hiszik, hogy meg is tudjuk oldani. Nagyon lényeges, hogy a renitensek is tiszteletdíjat kapnak majd a munkájukért, akkor már nem is lesz nekik olyan sürgős, hogy a probléma megoldódjon, hiszen ezáltal a bizottság is okafogyottá válik. 

Ha esetleg mégsem így történik, akkor sincs gond, hiszen hamarosan rájönnek, hogy a bizottságban csak szócséplés folyik, elmegy a kedvük az egésztől és többé nem jönnek el az ülésekre. Ami számunkra kész főnyeremény, hiszen elmondhatjuk, egyedül ők, csakis ők tehetnek arról, hogy a bizottság nem tud érdemi munkát végezni.

De mire ez kiderül, már el is telt a választási ciklus és kezdődhet minden elölről. Akár a helyükön maradnak, akár nem, kérem, őrizzék meg ezt a rövid kis írást, hiszen jól jöhet még. Mert biztos, ami biztos.
Orémus Kálmán