Szilvórium címke, 1908-ból |
A szatmári szilvapálinka eredetvédett
magyar pálinka, tükrösen tiszta, az érleléstől halványsárga színű
gyümölcspárlat, keserűmandulára emlékeztető magzamattal. Alkoholtartalma
minimum 40% v/v. Kizárólag szilva felhasználásával készül, a teljesen érett
penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.
A Kárpát-medencében már a 16. század óta őshonos a szilva, már
aszalványként is jelentős volt az exportja. Ugyanebből az időszakból van a
szilvapálinkára is van adat (sligovica, szilvórium). A szilva hosszan érik,
nagy a cukortartalma, így kiválóan alkalmas a pálinkafőzésre. Kedveltségét
növeli, hogy feldolgozása egyszerű.
A Magyar Köztársaság 2008. évi
LXXIII. törvénye, a Pálinkatörvény szerinti csak olyan speciális eljárással
készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett
gyümölcsből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és
palackozását is Magyarországon végezték. A sűrítményből, aszalványból,
szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.
A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka
Nemzeti Tanácsról szóló, 2011-ben elfogadott önálló törvényt. többek között
kimondja, csak az itthon termett
gyümölcsből megfelelő eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának,
amelyhez cukorral javított cefrét nem használtak fel. A Pálinka Nemzeti Tanács
13 fős, tagjait az agrárpolitikáért felelős miniszter kéri fel erre a posztra,
és megbízatásuk 3 évig tart. Az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy
tartományán kívül csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire.
Vagyis a pálinka azóta hivatalosan is hungarikum.
A Felső-Tisza és a Szamos
vidékének öntéstalaján, a Kárpátok peremvidékének kedvező éghajlati viszonyai
között (az alföldi éghajlathoz képest több a csapadék), a kedvező mikroklíma
hatására már évszázadokkal ezelőtt meghonosodott a vadon termő szilva.
A földrajzi árujelzőt
Kelet-Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnamény és 63
környező település területéről származó szilvából készített termékre lehet
alkalmazni. Szatmári szilvapálinkát kizárólag az ezen a területen fekvő
szeszfőzdében szabad előállítani, gyártani és palackozni.
Régen a hátrányos helyzetű,
nehéz sorsú, vidéken élő szegény emberek folyamatosan keresték a magától termő
gyümölcsök sokrétű felhasználását. Így alakult ki a jellegzetes szilvaaszalás,
a szilvalekvárfőzés és a szatmári szilvapálinka készítése is. A paraszti
pálinkafőzés kifejezetten a szilvára alapult. Tarpán mintegy száz jobbágyháznál
főztek rendszeresen pálinkát, cserép vagy réz pálinkafőző fazekakban. Irodalmi
művek és utazók elbeszélései nyomán a szatmári szilvapálinka híre a régión
kívül is elterjedt, mint a vidék vendégköszöntő itala, s gyakran használták
aperitifként is. Szerepet kapott a népi gyógyászatban is,
fájdalomcsillapítóként, sebfertőtlenítőként.
A termék előállítására a penyigei és a besztercei szilvafajta gyümölcse
használható, egyéb szilvát maximum 20%-ban tartalmazhat az átvett gyümölcs.
Veresszilvát nem tartalmazhat a válogatás.
Előbbi szatmári, utóbbi ázsiai
eredetű szilvafajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése