2013. május 6., hétfő

Akkor most mi van?



A Budapesten lezajlott Zsidó Világkongresszus meglehetősen nagy visszhangot váltott ki, itthon és külföldön egyaránt, a vélemények olykor már-már abnormális indulatokba, szélsőséges véleményekbe csaptak. Itthon és külföldön egyaránt.
Egyre inkább olyan érzése támad az embernek, hogy egy nagy-nagy választási kampány közepén élünk, melyben az igazságnak még a látszata sem számít, valamennyi politikai-gazdasági erő úgy értelmezi az eseményeket, ahogy éppen az érdekei diktálják.
A sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott a kongresszuson, s miközben beszélt Gyurcsány Ferenc kivonult a teremből. Az izraeli kormányt Szilván Salom energia-  és vízügyi miniszter képviselte, aki , többek között, azt mondta,  a magyarországi zsidók  nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha az iskolai tanterveknek is része lenne az antiszemitizmus elítélése.
Gyurcsány Ferenc erre nem reagált, amin én nagyon csodálkoztam. Egy-két nappal a kongresszus előtt ugyanis a Demokratikus Koalíció közleményben ítélte el kormánypárti képviselők azon javaslatát, mely szerint kötelezővé és ingyenessé kell tenni a felső tagozatos osztályok számára a Terror Háza Múzeum meglátogatását.
A közlemény így fogalmaz: „A DK a leghatározottabban tiltakozik ez ellen a Rákosi-korszakra jellemző javaslat ellen. Az ellen, hogy a kormánypárt saját ideológiáját, a Terror Háza Múzeumnak ezt az ideológiát szolgáló hazug történelemképét ezen az úton is rá akarja kényszeríteni a magyar társadalomra, a fiatalokra. A javaslat benyújtói megszállottságukban és elfogultságukban a tizenéves gyerekeket még szüleikkel, családjukkal is szembeállítanák. Tudniuk kellene, régen lejárt az az idő, amikor államilag lehetett meghatározni, hogyan kell tekinteni a történelemre, a múltra.”
Lehet, hogy a DK szerint azok a szörnyűségek, a padláslesöpréstől Recsken át 56-ig, meg sem történtek? Vagy megtörténtek, de azok nem is szörnyűségek?  Lehet, hogy a mohácsi csatát, a Rákóczi-szabadságharcot sem kellene tanítani, mert az állam befolyásolja a tanulók történelemképét? A Tanácsköztársaságot és 56-ot meg pláne.
És végül: lehet, hogy a sajtó félreértett valamit, Gyurcsány nem Orbán Viktor, hanem Szilván Salom beszéde alatt vonult ki, mert szerinte az állam nem határozhatja meg, hogy tekintsünk a múltra? És különben is: most akkor mi van?
Orémus Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése