2014. február 5., szerda

Védőbeszéd egy iskolakerülőért




Sajtóhír: "Egy pecsét buktatta le a notórius iskolakerülőt. Történt, hogy a 18 éves fiatalember, aki rendszeresen hiányzott az iskolából egy, az internetről letöltött orvosi igazolást nyújtott be a hiányzások igazolására. Az egyik éber tanár ugyanis hamar lebuktatta, ugyanis az igazoláson egy nőgyógyász pecsétje szerepelt. Az eset még tavaly történt, a fiatalembert a bíróság közmunkára ítélte."
Tisztelt Bíróság! Messzemenően elismerve az önök szakmai felkészültségét, emberi nagyságát és állampolgári ügybuzgalmát, engedtessék meg nekem, hogy eme megtévedt, de szépreményű fiatalember védelmére kelljek, s röstelkedve bár, de felhívjam kedves figyelmüket a tényre: Önök jelen esetben hibás döntést hoztak.
Nem, egyáltalán nem kérdőjelezem meg az Önök alaposságát, tudom, hogy betéve ismerik az összes paragrafust, elhiszem, hogy a reggeli kávéjuk szürcsölése közben Platónt, Arisztotelészt és a római jogot szokták idézni, mégis úgy hiszem, hogy ebben az ügyben elsiklottak néhány perdöntő részlet fölött.
Igen, tény, hogy a fiatalember nem járt iskolába. Ám nagy valószínűséggel ezt nem gonoszságból, a társadalom megbotránkoztatása végett tette, hanem egyszerűen rádöbbent, hogy ezt az intézményt nem neki találták ki. magyarul, hogy nincs semmi értelme. És ezzel a véleményével aligha lehet vitába szállni, mert aki 18 évesen képes férfiember létére nőgyógyászati igazolással törvényesíteni a hiányzásait, az az iskola szempontjából teljesen reménytelen.
De lépjünk tovább! Önök a büntetést azzal indokolták, hogy hamis igazolást nyújtott be a mulasztások elfedésére. Vajon ki ebben a hibás? Hiszen alig tette be a lábát az iskolába, tőle a tanári kar egyenesen követelni kezdte az orvosi igazolást. Mit tehet ilyen esetben egy őszinte, becsületes fiatalember? Semmit, hiszen nem is volt orvosnál. Hát tehet ő arról, hogy egészséges? Kinek jó az, ha elmegy az orvoshoz, feltartja az igazi betegeket, vesztegeti az amúgy is szegényes tb-költségvetést? Jó jó, tudom, hogy nem nőgyógyászati igazolást kellett volna benyújtania, de ha egyszer csak ez volt az interneten.  Tőle még az is szép teljesítmény, hogy megtalálta.
Persze, önök most feltehetik a szokványos kérdést, nevezetesen, hogy mi lesz egy ilyen fiatalemberből? Kérem, ne aggódjanak, nincs veszve semmi. Előbb arra gondoltam, lehetne például futballista, de az a helyzet, hogy arról már egy kicsit lekésett. Ám, ha jelentkezik valamelyik valóságshowba, akkor akár még karriert is csinálhat. Persze, fennáll a veszély, hogy értelmi képességivel kiemelkedik abból a társaságból és így hamar kiszavazzák.
Igaz, örömlánynak még akkor is elmehet. Persze, a csöcsei még nem nőttek meg, de nőgyógyász már látta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése