2011. augusztus 30., kedd

A virágkocsi, mint magyar csodafegyver

Mint az a sajtóban több helyen is megjelent, az ungvári magyar konzulátus szerette volna bemutatni a Debreceni Virágkarnevál egyik virágkocsiját az Ukrajna függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, de azt egy ukrán vámtisztviselő nem engedte be Ukrajnába, mondván, a jármű nem rendelkezik megfelelő papírokkal a közúti közlekedéshez. Történt mindez annak ellenére, hogy a járművet végig vontatták, a hasonló virágkocsik korábban minden gond nélkül eljutottak Romániába, sőt, esztétikailag is megfelelt a szigorú ukrán követelményeknek, hiszen a vámosok és határőrök rendre lefényképeztették magukat a kocsi társaságában.
Megpróbáltam kitalálni, hogy mi lehetett a valódi oka annak, hogy megtagadták egy ilyen szemet gyönyörködtető alkotás beléptetését. Az általam elképzelt magyarázatok a következők:
1. A virágkocsi Kölcsey Ferencet idézte meg, akinek odaát nem tudják megbocsátani, hogy a Himnuszban csak a magyarokra kérte Isten áldását, és egy árva szóval sem emlegeti az ukránokat.
2. Úgy gondolták, ez egy új csodafegyver, ezek a megátalkodott, irredenta magyarok a virágpollenekkel akarják elaltatni keleti szomszédaink veleszületett gyanakvását, hogy aztán rátehessék a kezüket Kárpátaljára.
3. A virágok egy esetleges baleset következtében bármikor leeshetnek a kocsiról, és maró, magas savtartalmú nedvükkel nyomot hagyhatnak a kiváló ukrán utakon.
4. Egy ilyen jármű precedenst teremthet. Mi van, ha jövőre az ukrán lakosság tüntetésen követeli a virágkocsik forgalomba helyezését.
5. Fennáll a veszélye annak, hogy az ukrán újgazdagok és állami vezetők ezentúl már csak virágkocsivá alakított páncélozott Mercédesszel hajlandók majd közlekedni.
6. Az egész Debreceni Virágkarnevált plágiumnak tartják, mert bizonyítékaik vannak arra, hogy az ukránok már négymillió éve rendeztek ilyeneket, sőt megtalálták az egyik mamutagyarból készült virágkocsit is.
7. A kocsiban nem volt hullazsák, illetve ukrán nyelvű növényhatározó, melynek alapján szálanként ellenőrizni tudták volna a virágok személyazonosságát.
8. Nem tudták, mennyi jattot kérjenek a sofőrtől a beléptetésért, mert a virágkocsi nem szerepelt az árjegyzékben.
Ezek után, a magam részéről teljes mértékben megértem, hogy a járművet nem engedték be Ukrajnába. Semmi keresnivalója ott! És fő az éberség, elvtársak! Pardon, nem elvtársak, hanem uraim!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése