2011. február 1., kedd

Miből készült a rizsfelfújt?

Dédanyáink idejében egy fiatal házaspár megállapodott, hogy vesznek egy-egy agyagedényt, és ebbe a perselybe mindegyikük dob egy rizsszemet, valahányszor megcsalja a másikat. Megállapodtak abban is, hogy a perselyeket csak az aranylakodalmukon törik fel. Eltelik ötven hosszú esztendő, és az aranylakodalomra összejön a népes család. Gyerekek, unokák ülik körül az ünnepi asztalt. A desszert elfogyasztása után először a nagypapa vágja földhöz az agyagperselyt. A család tagjai nagy nehezen összeszednek hat szem rizst. Nagypapa pironkodik kicsit, majd következik a nagymama. Ő is összetöri a perselyét, és csodák csodája, abban nincs egyetlen szem rizs sem. Ováció, a nagypapa kezet csókol a nagymamának, az unokák gratulálnak. Mindenki boldog. Később a konyhában az idősebbik lánya odasündörög a nagymamához:
-- De mama... Igazán... Ötven hosszú év alatt... Soha, egyetlen egyszer sem?
A nagymama szendén mosolyog.
-- Mit gondolsz, miből készült a rizsfelfújt, amit desszertként tálaltam?

2 megjegyzés:

  1. Príma ötlet, sajnos én nem szeretem a rizsfelfújtat :-)

    VálaszTörlés
  2. Lehet töltöttkáposzta is! A lényeg, hogy jó állott legyen a rizs.

    VálaszTörlés