2011. január 10., hétfő

Magyar ételek

I. A székelykáposzta
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Friss fehér kenyérrel illik kínálni, könnyű fűszeres vörösbor (például kadarka) társaságában. Az asztalon mindig legyen friss hideg tejföl és csípőspaprika-krém is! Általában nagyobb mennyiséget készítenek belőle, hasonlóan a töltött káposztához. Melegítéskor mindig a teljes mennyiséget kell felforralni, egy kis víz hozzáadásával. Többszöri melegítésre sem veszít élvezeti értékéből; a legendák szerint minél többször van melegítve, annál jobb ízű lesz.

Hozzávalók:
2 kg sertéscomb vagy lapocka
2 kg savanyú káposzta
0,5 kg füstölt tarja
4 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna
4-5 db közepes babérlevél
1 evőkanál őrölt kömény
2 evőkanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt bors
só szükség szerint, (ügyeljünk a füstölt húsból kifővő só mennyiségére is)
tálaláshoz kell még:

jó zsíros tejföl
csípős paprikakrém
friss fehér kenyér

Elkészítés: A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a tepertőt félretesszük a tálaláshoz. A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, a húst kb 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a hagymához adjuk és pörköljük. A hús kieresztett levét zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a borsot, a pirospaprikát, a köményt, megfuttatjuk a forró hússal, hogy a paprika színe kioldódjon, de ügyeljünk, hogy véletlenül se égjen meg a paprika, mert megkeseredik, majd egy kevés vízzel felöntjük, és az edény aljáról feloldjuk vele a letapadt ízletes anyagokat. Hozzáadjuk a 1x1 centisre felkockázott tarját, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a szükség szerint kimosott, kissé felaprított savanyú káposztát, jól összekeverjük, beledugdossuk a babérleveleket, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Befedjük az edényt, és 120°C sütőben 3-4 órán keresztül főzzük. A sózással mindenképp vigyázzunk, mert a füstölt hús és a káposzta is sós lehet!!
( Egy recept a sok közül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése