2011. január 26., szerda

Szelíd tüntetés

Amikor tüntetésről hallunk, általában mindenkinek szitkozódva vagy némán vonuló embertömeg, esetleg rohamrendőrök és könnygáz jut az eszébe. Pedig a hétköznapi, csöndes, mondhatnánk szelíd tüntetések sokkal, de sokkal gyakoribbak. Ha alaposabban megfigyeljük embertársainkat, rá fogunk jönni, milyen sokan tüntetnek valami mellett vagy ellen, miközben talán észre sem veszik.
Erzsike néninek nem sokkal a háború után vitték el lágerbe a férjét. Vacsora előtt jöttek érte, szinte szó nélkül kísérték ki a kiskapun, csak azt engedték meg, hogy még egyszer, utoljára körüljárja a portát, melyen minden az ő szorgalmát, ügyességét dicsérte.
Telt-múlt az idő, de Erzsike néni, aki akkoriban természetesen még mindenkinek csak Erzsike volt, türelmesen várta a férjét, pedig hírt sem hallott felőle. Aztán egy napon a szomszédok észrevették, hogy rózsát ültet, de nem ám a kiskertbe, nem is egyenes sorokba, mint ahogy mások teszik. A rózsatövek sora a kiskaputól indult, a ház ajtajánál elkanyarodott a disznóól felé, megkerülte az istállót, aztán a kertkapunál újra az utca felé fordult.
Ettől kezdve tavasztól őszig minden idejét a rózsái között töltötte. Ápolta, gondozta, óvta őket, de meg is hálálták, mert hamarosan egész lugassá fejlődtek. A gyönyörű, vörös virágok előtt senki sem tudott úgy elmenni, hogy néhány percig ne gyönyörködjön bennük.
Kíváncsi volt persze mindenki, vajon mért képez a lugas ilyen különös alakzatot, de ha firtatták, Erzsike sohasem válaszolt. Egyszer maga a párttitkár állította meg, mondja már, mért épp így ültette ezeket a rózsákat.
-- Tudni kellene azt magának – válaszolta neki, és sarkon fordult.
Az idő múlt, de a rózsalugas nem változott. Ha egy tő kiszáradt, a szorgos háziasszony még abban az évben újat ültetett helyette. Mást nem engedett hozzányúlni soha, csak a gyerekeknek adott, ha virágot kértek.
Erzsikéből lassan néni lett, az ereje egyre fogyott. Egy napon teljesen leesett a lábáról, gondozó, ápoló kéz nélkül maradt a rózsalugas. Leveleit valami rejtélyes gombabetegség támadta meg, egyre sárgultak, fonnyadtak. Néhány nap múlva kiszáradt az egész. A következő reggelen Erzsike nénit is halva találták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése